Efekty realizacji POPŻ - Podprogram 2019

DODANO: 2020-11-13 10:35:49

PODPROGRAM 2019 – efekty

  1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Damnicy z terenu województwa pomorskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Słupsku realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.

  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);

  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),

  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),

  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),

  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),

  • tłuszcze (olej rzepakowy),

  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

3. Pomoc żywnościowa trafiła do 310 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa pomorskiego.

4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 11,445 ton żywności;
  • 750 paczek żywnościowych;
  • 0 posiłków;

5. W ramach Podprogramu 2019 dla 15 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:

        1. edukacji finansowej - 1 spotkanie dla 5 uczestników

        2. żywieniowo dietetycznych – 1 spotkanie dla 3 uczestników

        3. Kulinarnych – 1 spotkanie dla 4 uczestników

        4. Niemarnowania żywności – 1 spotkanie dla 3 uczestników

        5. Innych działań aktywizujących - 0 spotkań dla 0 Uczestników